Article details

Journal
Zeszyty naukowe PŁ, Chemia Spożywcza i Biotechnologia
Zeszyt 73
Year
2009
Title
Synteza 3- oraz 4-pirydyloanalogów wybranych acyklicznych terpenów - właściwości sensoryczne i aktywność przeciwdrobnoustrojowa
Authors

Aneta Jabłońskaa
Paulina Świtakowskaa
Radosław Bonikowskia
Alina Kunickab
Józef Kulaa

aInstytut Podstaw Chemii Żywności
bInstytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Politechnika Łódzka

Swiss Omega Replica


Pages: 61 - 72
Abstract

Acykliczne związki terpenowe są podstawowymi składnikami kompozycji zapachowych masowo stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Jednakże związki te charakteryzuj się stosunkowo wysoką lotnością, a przez to niską trwałością zapachów. Poza tym większość z nich znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Z tego powodu uzyskuje się syntetyczne analogi związków zapachowych naturalnie występujących w przyrodzie, np. Phenoxanol® – fenyloanalog cytronellolu. Zsyntetyzowane zostały molekuły będące kombinacją elementów strukturalnych terpenów i pirydyny, w których formalnie fragment izobutenylowy (obecny w kadym acyklicznym terpenie) został zastąpiony fragmentem 3- lub 4-pirydylowym. Pirydyloanalogi linalolu, geranyloacetonu oraz nerolidolu zostały poddane ocenie sensorycznej oraz testom aktywności przeciwdrobnoustrojowej.

« back to articles list