Article details

Journal
Zeszyty naukowe PŁ, Chemia Spożywcza i Biotechnologia
Zeszyt 70
Year
2006
Title
Wpływ procesu technologicznego na stężenia związków mineralnych w soku i koncentracie jabłkowym
Authors

Izabela Lubecka, Eugeniusz Pogorzelski
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Politechnika Łódzka

replica rolex

omega speedmaster replica watches

panerai luminor marina replica watch

replica watches sale

 

Pages: 43 - 52
Abstract

Przedmiotem analiz były próby soku jabłkowego: bezpośrednio po tłoczeniu, po procesie depektynizacji, po klarowaniu, ultrafiltracji i zagęszczaniu. Na podstawie przeprowadzonych badań oraz oceny wyników można stwierdzić, że zawartość substancji mineralnych zmienia się w trakcie całego procesu technologicznego. Wykazano, że zarówno rodzaj użytego preparatu enzymatycznego podczas procesu depektynizacji, jak i ilość środka klarującego, ma wpływ na skład popiołu soku jabłkowego. Zastosowanie procesu ultrafiltracji spowodowało zatrzymanie badanych pierwiastków, w tym jonów wapnia, przez membrany filtracyjne i obniżenie ich zawartości w finalnym produkcie.

« back to articles list