Article details

Journal
Zeszyty naukowe PŁ, Chemia Spożywcza i Biotechnologia
Zeszyt 70
Year
2006
Title
Zastosowanie tac z kratownicą w procesie liofilizacji biopreparatu zawierającego bakterie lactobacillus plantarum
Authors
Piotr Dziugan
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Politechnika Łódzka
Pages: 37 - 42
Abstract
Analizowano możliwość intensyfikacji procesu liofilizacji biopreparatu zawierającego bakterie Lactobacillus plantarum przez zastosowanie tac z kratownicą. Wykonano badania porównawcze kinetyki procesu liofilizacji biopreparatu z użyciem tac z kratownicą i tac bez kratownicy. Wykazano, że zastosowanie kratownicy skracało proces liofilizacji o 1,5 godziny i nie wpływało na obniżenie jakości produktu. Liczba drobnoustrojów przeżywających w próbach suszonych na tacy z kratownicą (5,4×109j.t.k./g.s.s.) nie różniła się znacząco od liczby mikroorganizmów w biopreparacie suszonym na tacy bez kratownicy (5,6×109j.t.k./g.s.s.).
« back to articles list